پروتکل ها و کابل کشی

فرض کنید یک سیستم اعلام حریق آدرس پذیر هوشمند نصب شده از یک برند خاص دارید و یکی از سنسورهای روی لوپ آن نیاز به تعویض پیدا کرده است. آیا می توانید از سنسورهای مشابه در برندهای دیگر برای جایگزینی آن استفاده کنید؟ برای یافتن پاسخ باید با مفهوم پروتکل آشنا شویم. پروتکل در تجهیزات الکترونیکی زبان مشترکی است که اجزای یک مدار به وسیله­ ی آن با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند. در مدار سیستم های اعلام حریق اطلاعات مانیتور شده از محیط توسط تجهیزات محیطی به وسیله­ ی همین پروتکل ها انتقال داده می شوند تا توسط پنل (و گاهی توسط خود تجهیزات محیطی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند. آیا پروتکل تجهیزات اعلام حریق در همه­ ی محصولات موجود در بازار یکی است؟ پاسخ این سوال منفی است. برخی از سازندگان بنا به دلایل خاص خود از پروتکل های منحصر به فردی برای ارتباط بین تجهیزات خود بهره می برند.
بیشتر سازندگانی که پنل و تجهیزات محیطی سیستم اعلام حریق (از قبیل دتکتورها، شستی ها، ماژول های واسط، آژیرها و غیره) را خود تولید می کنند از پروتکل های منحصر به فرد خود استفاده می کنند و تقریباً هیچ گاه جزئیات آن را فاش نمی کنند. به این پروتکل ها پروتکل های بسته (closed) گفته می شود. دلیل آن ها برای این کار این است که هماهنگی بین محصولات یک سازنده بیشتر از محصولات تلفیقی است. یعنی مثلاً پنل های آن ها با تجهیزات محیطی محصولات دیگر هماهنگی لازم را نخواهند داشت. ضمناً آن ها از این که محصولات شرکت های دیگر که صلاحیت های لازم برای تولید را ندارند در عملکرد کلی محصولاتشان اختلال ایجاد کند نگرانند. اما مهم ترین دلیل این کار صرفه های اقتصادی سازنده های بزرگ است. مسلما شرکتی که پنلی را به بازار عرضه می کند که به دلایل فنی و یا تجاری از سایر رقبای خود پیشتازتر است مهندسان طراح و در نهایت مصرف کنندگان را وادار می کند که از تجهیزات محیطی همان پنل در پروژهای خود استفاده کنند که به هیچ عنوان به نفع مصرف کننده نخواهد بود. چون به واسطه­ ی عدم رقابت بین تولید کنندگان تجهیزات محیطی، قیمت برای مصرف کننده بالا خواهد رفت و در زمان تامین اقلام جایگزین، به روز رسانی سیستم و انتخاب گروه های فنی تعمیر و نگهداری آن محصول امکان انتخاب دیگری نخواهد نداشت. متاسفانه پروتکل های بسته امکان تلفیق سیستم های مختلف را برای ایده های جدید از مهندسان طراح خواهد گرفت و سازندگان با توان اقتصادی پایین تر را از نوآوری های بیشتر محروم و از چرخه­ ی رقابت خارج خواهد کرد.
اما بیشتر سازندگانی که صرفاً تجهیزات محیطی را تولید می کنند، تجهیزات خود را به صورت کانونشنال تولید می کنند و یا محصولات خود را در سازگاری با برند خاصی طراحی می کنند. اغلب این سازندگان که تجهیزات محیطی خاص مانند دتکتورهای شعله (Flame)، دتکتورهای اشعه ای (Beam)، دتکتورهای گازی و یا دتکتورهای تنفسی (Air sampling) را به بازار عرضه می کنند جزئیات پروتکل های محصولات خود را ارائه می کنند. به این پروتکل ها پروتکل های باز (Open) می گویند. سازندگانی که از پروتکل های باز استفاده می کنند معتقدند که محصولات مختلف هم می توانند به خوبی و به صورت هماهنگ با یک دیگر کار کنند و حتی این امر خود می تواند یک مزیت به شمار آید. چون به سازندگان مختلف این امکان را می دهد که هر یک بر حوزه­ ی مهارتی خاص خود تمرکز نمایند. اکنون باید منتظر بمانیم که در آینده، باز هم سازندگان محصولات با پروتکل های بسته بر سیاست های کاری خود اصرار خواهند ورزید یا نه؟!

کابل­کشی سیستم اعلام حریق

کابل­کشی سیستم اعلام حریق

نصب و استقرار تجهیزات سیستم اعلام حریق طبق استاندارد BS 5839 و کابل­کشی طبق استاندارد BS 6207 انجام می­ گیرد. به طور کلی می­ توان سیم­های مدار اعلام حریق را به دو گروه تقسیم کرد و با توجه به خصوصیات هر گروه کابل مناسب با آن را به کار برد:

گروه یک: کابل­هایی که بعد از آشکار شدن حریق استفاده نمی­ شوند مانند کابل­های دتکتورها و شستی­ ها.

گروه دو: کابل­هایی که بعد از کشف حریق استفاده می­ شوند مانند کابل­های منبع تغذیه و آژیرها و چراغ­ها

در حالت کلی می­توان برای هر دو گروه کابل 1.5 میلی­متر مربع استفاده کرد ولی در مکان­هایی که امکان ضربه یا ساییدگی و جویده شدن توسط حیوانات وجود دارد باید کابل­ها را حفاظت مکانیکی کرد. می ­توان در مورد سیم­های آژیرها و چراغ­ها برای حفاظت، آن­ها را داخل دیوار زیر حداقل 12 میلی­متر گچ به صورت توکار گذاشت. کابل­های سیستم اعلام حریق باید جدا از سایر کابل­ها سیم­کشی شوند. تست کابل­ها توسط اهم متر انجام می­شود و در صورت استفاده از از مگا اهم سنج باید تمام تجهیزات اعم از دتکتور، آژیر، پانل کنترل و … را از مدار باز کرد تا ولتاژ تست بالا به آن­ها آسیب نرساند. کابل­کشی سیستم­های عادی به صورت رادیال یا خطی و کابل­کشی سیستم­های هوشمند به صورت حلقوی انجام می ­گیرد. در انتهای مسیر زون­ها همیشه یک مقاومت موازی با خط که مقدار آن معمولا 4.7 یا 6.8 کیلو اهم است متصل می­کنند یا از واحد انتهای خط AEOL استفاده می­نمایند.

مشخصات کابل سیگنال

کابل سیگنال جهت اتصال به تمامی عناصر مدار به غیر از کابل تغذیه شامل می­ باشد. بدین منظور از کابل­های سه رشته­ای با سطح مقطع 1.5 یا 2.5 میلی­متر مربع استفاده می­شود. در صورتی­که طول مسیر کابل در هر زون کمتر از 1000 متر باشد از کابل با مقطع 2.5 میلی­متر مربع استفاده می­شود.

نوع کابل سیگنال با توجه به محل عبور کابل تعیین می­گردد. در صورتی­که کابل از مناطق با نویز زیاد عبور نماید. مانند کابل برق فشار قوی یا کابل­های مخابرات در این­صورت از کابل شیلد دار استفاده می­گردد و در غیر این صورت از کابل معمولی. درجه­ ی نویز این کابل 1 می­باشد. کابل سیگنال روکار یا داخل لوله می­بایست قدرت تحمل 30 دقیقه حریق را داشته باشد.

توسط |1401-01-09T11:30:13+04:30اردیبهشت 9ام, 1398|جدید|

عنوان

بازگشت به بالا